VIKORN ® - rustikálny chlieb
VIKORN ® - rustikálny chlieb
VIKORN je zmes na výrobu viaczrnného chlebíka obohateného o železo a vitamíny skupiny B, ktoré sú v dnešnej dobe plnej stresu nepostrádateľné. Zmes je výborná aj na výrobu pečiva- napr. chutných bagiet, banketiek, raňajkového pečiva pre hotely, gastroprevádzky a catering. VIKORN je chutný a jednoduchý spôsob ako si udržať VITALITU počas celého dňa.
Cesto:
800 g | Pšeničná múka T 650 | |
200 g | VIKORN 20/80 | |
40 g | droždie čerstvé | |
20 g | soľ | |
540 g | voda cca |
Na vyváľanie a povrch chleba:
50 g | ražná múka T 930 |
Technologický postup
Miešanie: 2 minúty pomaly a 8 minúty rýchlo.
Teplota cesta: 26 - 28 ºC. Zrenie cesta: 10-15 minút.
Cesto rozvážime na požadovanú hmotnosť výrobkov. Vygúľame a spracujeme v ražnej múke, cestové kusy ukladáme na pomúčený plech uzáverom dolu. Po nakysnutí výrobky prekladáme na čistý plech s otočením nakysnutých chlebov - spodok bude teraz na vrchu. Dáme piecť s krátkym zaparením pece.
Pečenie:
I. 240 °C, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,
II. 220 °C, bez pary, otvorený odťah, 10 minút,
III. 200 °C, bez pary, otvorený odťah, 20 minút
Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí od typu pece.
Chlebík napr. o navážke 540 g by mal mať po upečení 450 g.