VIKORN ® - receptúra
VIKORN ® - receptúra
Nájdete tu správnu receptúru na prípravu chutného viaczrnného chlebíka VIKORN s obsahom vitamínov a železa. Doporučená receptúra je aj z dôvodu správneho množstva vitamínom, železa a ostatných živín v hotovom chlebíku.
Cesto:
80 % | pšeničná múka T 650 | |
20 % | VIKORN 20/80 | |
3 % | čerstvé droždie | |
2 % | soľ | |
56 % | voda cca |
Dozdobenie:
5 % | Decoration Grit |
Technologický postup
Miešanie: 6 minút pomaly a 4 minúty rýchlo.
Teplota cesta: 26 - 28 ºC. Zrenie cesta: 25-30 minút.
Zamiesené voľnejšie cesto necháme vyzrieť. Navážka na 1 ks do formy je 582 g/2 kúsky chlebíka = 2 x 291g. Vo forme sa spolu pečú 2 chlebíky. Po vyzretí rozvážime na cestové kusy, vygúľame a obalíme v dekorácii a po dvoch ukladáme do foriem. Kysnutie: 50 - 60 minút pri 30 ºC a rel. vlhkosti 75 %.
Po nakysnutí chlebíky na povrchu narežeme do tvaru písmena V.
Pečenie:
I. 240 ºC, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,
II. 220 ºC, bez pary, po 2 min. otvoriť odťah, 10 minút,
III: 200 ºC, bez pary, otvorený odťah, 20 minút.
Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí od typu pece.