Závin s makovou náplňou
Závin s makovou náplňou
Korent Vanilla je zmes pre výrobu kysnutých výrobkov s vanilkovou chuťou. Jemná štruktúra striedky, výborná chuť a vôňa výrobkov ako sú vianočky, záviny, jemné pečivo rôznych tvarov. Výrobky pomalšie vysychajú a majú dlhšiu trvanlivosť. Dávkovanie: 8 - 20% na množstvo použitej múky. Fermento P Forte je sušený kvas založený na ražnom základe, s prídavkom sladového jačmenného extraktu a múky pre krásnu farbu konečných výrobkov. Kvas je pripravený prírodným spôsobom za použitia štartovacej kultúry, a teda je bez pridania prídavných látok. Veľmi dôležitou zložkou v danom kvase je srvátka, ktorá dodá konečným výrobkom mliečnu chuť a zlepší celkovú kvalitu výrobkov. Fermento P Forte je ideálny pre použitie pri výrobe chleba, pečiva, jemného pečiva, viaczrnného pečiva a mnoho ďalších aplikácií ako napr. do lineckého pečiva a pod. Dávkovanie: 1 - 2 % na množstvo pridanej múky.
Cesto:
100 % | pšeničná múka T 512 | |
8 % | Korent Vanilla | |
1 % | Fermento P Forte | |
1,4 % | soľ jemná | |
10 % | cukor kryštál | |
5 % | čerstvé droždie | |
48 % | voda cca |
Náplň:
174 % | Maková varená náplň 50 |
Dekorácia:
5 % | Tekutá vaječná melanž/vajcia na potretie |
Technologický postup
Miešanie: 4 minúty pomaly a 6 minút rýchlo.
Teplota cesta: 25 – 27 °C. Zrenie cesta: 10 – 15 minút.
Cesto rozvážime na jednotlivé kusy a necháme vyzrieť. Po vyzretí tvarujeme tvar placky cez rožkový stroj, alebo rozvaľovací stroj.
Pláty natrieme pripravenou náplňou a zvinieme do závinu.
Ukladáme na plechy a dáme nakysnúť. Pred pečením potrieme vaječnou melanžou a na povrchu narežeme.
Kysnutie: 70 – 80 minút pri 30 °C a rel. vlhkosti 75%.
Pečenie:
I. 210 °C, bez pary, otvorený odťah, 3 minúty,
II. 200 °C, bez pary, otvorený odťah, 8 minút,
III. 180 °C, bez pary, otvorený odťah, 11 minút.
Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí od typu pece a navážky.
Dodatočné informácie
Receptúra je vstavaná na navážku 236 g cesto + 237 g náplň + 7 g poter.
Závin po upečení má 400 g.
Náš tip: obdobne viete takto pripraviť orechový, kakaový, škoricový závin a pod.