Zemplínsky koláč
Zemplínsky koláč
KLASIKA ZEMPLÍNSKY KOLÁČ Pre tradičných milovníkov Veľkej Noci Ku šunke, klobáske, cvikle, vajíčkam, hrudke a iným dobrotám nesmie chýbať chuťovo vyvážený Zempliňák. Niektorí si bez neho nevedia predstaviť celú Veľkú Noc (a nie sú ochotní jesť šunku s paschou alebo sa výnimočne zaobídu celú Veľkú Noc bez klasického chleba). Či už ho pripravíte s nami dole odporúčanou receptúrou, kde je vyvážená chuť sladkosti a slanosti a zároveň pridaná Zea Soft pre lepšiu trvanlivosť a jemnosť striedky, alebo použijete naše ďalšie zmesi ako je Backcreme alebo Butter Backcreme, tento chlebo-koláč sa Vám vždy vďaka našim receptúram vydarí.
Cesto:
50 % | pšeničná múka T 512 | |
50 % | pšeničná múka T 550 (polohrubá) | |
5 % | Korent Vanilla | |
10 % | cukor kryštál | |
3 % | ZEA soft /alebo 5 % margarín | |
5 % | čerstvé droždie | |
1,5 % | soľ | |
52 % | voda cca |
Dozdobenie:
5 % | Tekutá vaječná melanž/vajcia | |
Carlex spray na formy |
Technologický postup
Cesto sa pripravuje na záraz.
Miešanie: 4 minúty pomaly a potom 6 minút rýchlo.
Teplota cesta: 26-28°C.
Zrenie cesta v celku: 15-20 min.
Po zrení cesta rozvážime na hmotnosť 583 g.Rozvážený cestový kus rozdelíme na tri rovnaké časti,
vytvarujeme do tvaru rožka, ktoré ďalej vyšúľame a spletieme spolu na pletenec.
Vložíme do vystriekaných foriem s Carlex spray a dáme kysnúť.
Po nakysnutí potrieme alebo postriekame vaječnou melanžou.
Záverečné kysnutie: 30 °C, 75% rel. vlhkosť, cca 45 minút
Pečenie:
I. 230 °C, bez pary, otvorený odťah, 4 minúty,
II. 210 °C, bez pary, otvorený odťah, 15 minút,
III. 190 °C, bez pary, otvorený odťah, 16 minút.
Teplota a spôsob pečenia závisí od typu použitej pece. Doba pečenia závisí od požadovanej navážky.
Dodatočné informácie
navážka napr. 583 g + 17 g dozdobenie - po upečení á 500 g.