Špaldové pečivo so Silkgrain Spelt
Špaldové pečivo so Silkgrain Spelt
Výnimočnosť špaldovej zápary Silkgrain Spelt: bez pridania prídavných látok - obsahuje tekutý špaldový kvas bez éčok Zápara je pripravená z celých zŕn špaldy – varením – čím sa dosiahne lepšia stráviteľnosť. Vo výrobku je tak využité celé zrno špaldy – vrátane obalových vrstiev, kde je vysoký podiel vlákniny, vitamínov a minerálov.Po prídavku zápary do cesta plne hydratované zrná špaldy uvoľňujú vodu do cesta, neabsorbujú teda vodu z cesta, ako tomu je u viaczrnných suchých zmesí. Tým sa predlžuje šťavnatosť a trvanlivosť hotových výrobkov. (klasickým namočením zrna sa nedá dosiahnuť kvalita ako je to u zápary). Celé zrná sú krásne viditeľné pri krájaní chleba – sú celé, ale mäkké a zatraktívnia tak vzhľad celého výrobku.Pri výrobe zápary sa dáva dôraz na kontrolu kvality a čistoty špaldy, výrobný proces je kontrolovaný a Silkgrain Spelt (špalda) je preto bezpečný produkt s dlhou trvanlivosťou.
Receptúra
Skupina | Hmotnosť / Objem | Jednotka | Produkt |
---|---|---|---|
Cesto: | 90 | % | pšeničná múka T 650 |
10 | % | ražná múka T 930 | |
50 | % | Silkgrain Spelt /špalda | |
1,5 | % | NON-E Premiumback | |
4 | % | čerstvé droždie | |
2,2 | % | soľ | |
4 | % | rastlinný olej | |
51 | % | voda cca |
Technologický postup
Doba miesenia: 3 min. pomaly a 5 min. rýchlo.
Teplota cesta je 27 – 29°C. Zrenie cesta 15 – 20 minút.
Zo surovín zamiesime cesto, ktoré delíme na 30-dielnej
deličke: pres 3 240 g. Navážka na 1 ks je 108 g.
Tvarujeme do tvaru pečiva/žemlí/bagety a pod.
Ukladáme na plechy. Dáme nakysnúť.
Pred pečením bagety môžeme narezať.
Kysnutie: 45 – 50 minút, 30 °C, 75 % rel. vlhkosť.
Pečenie:
I. 250 °C, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,
II. 240 °C, bez pary, zatvorený odťah, 8 minút,
III. 240 °C, bez pary, otvorený odťah, 4 minúty.
Celkový čas pečenia sa môže líšiť v závislosti
od hmotnosti výrobkov a použitej pece.
Dodatočné informácie
pre 90 g pečivo.