Chlieb EBONY ( s páskou)
Chlieb EBONY ( s páskou)
Sója je zdroj kompletných bielkovín. Je preto vhodná ako súčasť výživy každého človeka ako aj vegetariánov a vegánov, ktorých organizmus by inak niektoré aminokyseliny nevedel získať. Sója obsahuje látky, ktoré blokujú tráviace enzýmy v tenkom čreve, preto musí byť tepelne upravená – varením sa tieto látky ničia. Chlieb EBONY vďaka obsahu varených celých zŕn sóje je ľahšie stráviteľný, má lepšiu výživovú hodnotu a zostane aj dlhšie čerstvý a šťavnatý.
Cesto:
80 % | pšeničná múka T 650 | |
20 % | ražná múka T 930 | |
100 % | Silkgrain Ebony | |
2 % | Jung Multistabil Plus | |
2,5 % | čerstvé droždie | |
2,2 % | soľ | |
43 % | voda cca |
Technologický postup
Doba miesenia: 3 minúty pomaly a 5 minút rýchlo.
Teplota cesta je 27– 28 °C. Zrenie cesta 15 - 20 minút.
Cesto rozvážime na požadovanú hmotnosť.
Cestové kusy následne tvarujeme do veky, ukladáme voľne na plechy, dáme nakysnúť a pečieme.
Kysnutie: 40 - 45 minút, 30 °C, 75 % rel. vlhkosť.
Pečenie:
I. 250 °C, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,
II. 230 °C, bez pary, otvorený odťah, 5 minút,
III. 190 °C, bez pary, otvorený odťah, 38 minút.
Celkový čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od hmotnosti výrobkov a použitej pece.
Pre chlieb EBONY s páskou je navážka 600 g a po upečení má chlieb 500 g. Pri použitých páskach je dôležité dodržať zloženie receptúry ako je uvedené vyššie, nakoľko na páskach sa nachádza hmotnosť chleba a jeho zloženie.