Konzumný chlieb s Molkesauerom
Konzumný chlieb s Molkesauerom
Molkesauer je zakysľovací prípravok do chleba v pastovitej forme na priamy záraz vedenia cesta. Má vyvážený obsah kyselín octovej a mliečnej, zaručí optimálne prekyslenie, dodáva výrobkom typickú chlebovú chuť a vôňu a výrazne elastickú a pevnú striedku.
Cesto:
60 % | pšeničná múka T 650 | |
40 % | ražná múka T 930 | |
1,8 % | Molkesauer | |
1 % | Jung Multistabil Plus | |
2,5 % | čerstvé droždie | |
1,8 % | jemná soľ | |
0,2 % | rasca (alebo chlebové korenie) | |
68 % | voda cca |
Technologický postup
Miešanie: 5 minút pomaly a 6 minúty rýchlo.
Teplota cesta: 26 – 28 °C.
Zrenie cesta: 20 – 25 minút.
Navážka na 1 ks je 900 g. Cestový kus vytvarujeme do tvaru veky a ukladáme do ošatiek, do foriem alebo voľne na plechy. Dáme nakysnúť.
Kysnutie: 40 – 45 minút, pri 30 °C a rel. vlhkosti 75 %.
Pečenie:
I. 250 °C, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,
II. 230 °C, bez pary, otvorený odťah, 20 minút,
III. 190 °C, bez pary, otvorený odťah, 20 minút.
Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí od typu pece a navážky.