Receptúry Receptúry

Konzumný chlieb s Molkesauerom

Molkesauer je zakysľovací prípravok do chleba v pastovitej forme na priamy záraz vedenia cesta. Má vyvážený obsah kyselín octovej a mliečnej, zaručí optimálne prekyslenie, dodáva výrobkom typickú chlebovú chuť a vôňu a výrazne elastickú a pevnú striedku.

Cesto:

60 %   pšeničná múka T 650
40 %   ražná múka T 930
1,8 %   Molkesauer
1 %   Jung Multistabil Plus
2,5 %   čerstvé droždie
1,8 %   jemná soľ
0,2 %   rasca (alebo chlebové korenie)
68 %   voda cca

Technologický postup

Miešanie: 5 minút pomaly a 6 minúty rýchlo.

Teplota cesta: 26 – 28 °C.

Zrenie cesta:  20 – 25 minút.

Navážka na 1 ks je 900 g. Cestový kus vytvarujeme do tvaru veky a ukladáme do ošatiek, do foriem alebo voľne na plechy. Dáme nakysnúť.

Kysnutie: 40 – 45 minút, pri 30 °C a rel. vlhkosti 75 %.

Pečenie:

I.  250 °C, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,

II.  230 °C, bez pary, otvorený odťah, 20 minút,

III. 190 °C, bez pary, otvorený odťah, 20 minút.

Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí od typu pece a navážky.

Konzumný chlieb s Molkesauerom