Výražkový chlieb s - bez pridania prídavných látok
Výražkový chlieb s - bez pridania prídavných látok
Chutný RETRO chlieb - s použitím výražkovej múky, jemne zakyslený s klasicky vedeným trojstupňovým kvasom bez pridania prídavných látok Amore L Rye a chuťovo zladený jemne s rascou ako za starých čias. NON-E Stabilizátor chleba neobsahuje žiadne Éčko.
Cesto:
60 % | pšeničná múka T 650 | |
40 % | ražná múka T 500 | |
5 % | Amore L Rye | |
1 % | NON-E Stabilizátor chleba | |
2 % | soľ jemná | |
3 % | čerstvé droždie | |
0,15 % | rasca (alebo chlebové korenie) | |
67 % | voda cca |
Technologický postup
Doba miesenia: 4 minúty pomaly a 6 minút rýchlo.
Teplota cesta je 28 – 29 °C. Zrenie cesta 30 - 35 minút.
Cesto rozvážime na požadovanú hmotnosť.
Cestové kusy následne tvarujeme do veky, ukladáme do ošatiek, dáme nakysnúť. Po nakysnutí chleby vlažíme vodou a pečieme. Po upečení povlažíme povrch chlebov vodou.
Kysnutie: 55 - 60 minút, 30 °C, 75 % rel. vlhkosť.
Pečenie:
I. 250 °C, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,
II. 230 °C, bez pary, otvorený odťah, 15 minút,
III. 210 °C, bez pary, otvorený odťah, 25 minút.
Celkový čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od hmotnosti výrobkov a použitej pece.