Chlieb Slovenská dedina
Chlieb Slovenská dedina
Slovensko a jeho tradície Jedinečné spojenie medzi minulosťou a súčasnosťou je pripomienkou toho, odkiaľ pochádzame a čo je pre nás Slovákov dôležité. Na Slovensku je pečenie chleba harmonickou súhrou tradičných a moderných spôsobov, ktoré sa vzájomne dopĺňajú a obohacujú. Moderné pekárne na Slovensku prijali a adaptovali tieto tradičné metódy, aby dosiahli väčšiu produkciu, čím zabezpečujú dostupnosť kvalitného chleba pre širšiu verejnosť. Mnohé pekárne tak kombinujú osvedčené receptúry a techniky s pokročilou technológiou, čo umožňuje efektívnejší proces pečenia a zlepšenú kvalitu a chuť výrobkov.
Receptúra
Skupina | Hmotnosť / Objem | Jednotka | Produkt |
---|---|---|---|
Cesto: | 85 | % | pšeničná múka T-650 |
15 | % | ražná múka T-930 | |
8 | % | Považan zmes-NEW | |
5 | % | sušená srvátka | |
5 | % | Amore L Soft Wheat | |
3 | % | čerstvé droždie | |
2,2 | % | soľ | |
75 | % | voda cca | |
Technologický postup
Doba miesenia: 8 minút pomaly a 2 minúty rýchlo.
Teplota cesta je 25 – 27 °C.
Zrenie cesta 20 – 30 minút.
Navážka cesta na 1 ks: 820 g.
Tvarujeme do tvaru veky, ukladáme do ošatiek a dáme nakysnúť. Pred pečením môžeme ozdobne narezať na povrchu chleba.
Kysnutie: 45 – 55 minút, 30 °C, 75 % rel. vlhkosť.
Pečenie:
I. 240 °C, s parou, po 2 minútach odvetráme, celkom 2 minúty,
II. 220 °C, bez pary, zatvorený odťah, 25 minút,
III. 230 °C, bez pary, zatvorený odťah, 5 minút.
Celkový čas pečenia je cca 30 – 32 minút, môže sa líšiť v závislosti od hmotnosti výrobkov a použitej pece.
Dodatočné informácie
chlieb po upečení á 700 g.