Receptúry Receptúry

Vidiecky srvátkový chlieb

Vidiecky chlieb: Dedičstvo našich predkov Chlieb je kúsok nášho kultúrneho dedičstva, ktorý sa prenášal z generácie na generáciu. Jeho receptúra sa vyvíjala postupne, pričom každá rodina pridávala svoj osobitý dotyk. Základné ingrediencie, ako sú pšenica, raž, zemiaky, cmar a srvátka, tvoria základ, ktorý zaručuje nielen skvelú chuť, ale aj dlhú trvanlivosť až 7 dní. Kombinácia zemitej chuti zemiakov, jemnej kyslosti cmaru a srvátky spolu s bohatou chuťou pšenice a raže vytvára harmonický celok. Pri prvom zahryznutí vás okamžite prenesie do kuchýň našich starých mám, kde vôňa čerstvo upečeného chleba napĺňala celý dom.

Receptúra

Skupina Hmotnosť / Objem Jednotka Produkt
Cesto: 75 % pšeničná múka T-650
25 % ražná múka T-930
50 % Mr. Korn Natura
8 % Považan zmes-NEW
2 % Stabilizátor chleba a pečiva CL
5 % sušená srvátka
3 % čerstvé droždie
2,2 % soľ
75 % voda cca

Technologický postup

Doba miesenia: 8 minút pomaly a 2 minúty rýchlo.

Teplota cesta je 25 – 27 °C.

Zrenie cesta 20 – 30 minút.

Navážka cesta na 1 ks: 585 g.

Tvarujeme do tvaru veky, ukladáme do ošatiek a dáme nakysnúť.

Kysnutie: 45 – 55 minút, 30 °C, 75 % rel. vlhkosť.

Pečenie:

I. 240 °C, s parou, po 2 minútach odvetráme, celkom 2 minúty,

II. 220 °C, bez pary, zatvorený odťah, 25 minút,

III. 230 °C, bez pary, zatvorený odťah, 5 minút.

Celkový čas pečenia je cca 30 – 32 minút, môže sa líšiť v závislosti od hmotnosti výrobkov a použitej pece.

Dodatočné informácie

chlieb po upečení á 500 g.

Vidiecky srvátkový chlieb