Vianočná štóla
Vianočná štóla
Korent vanilla je výborná zmes pre výrobu kysnutých výrobkov s vanilkovou chuťou. Jemná štruktúra striedky, výborná chuť a vôňa výrobkov ako sú vianočky, záviny, jemné pečivo rôznych tvarov. Výrobky pomalšie vysychajú a majú dlhšiu trvanlivosť. Dávkovanie: 8 - 20% na množstvo použitej múky.
Cesto:
100 % | Pšeničná múka T 512 | |
10 % | Korent Vanilla | |
6 % | čerstvé droždie | |
10 % | Zeel. marg. Zeelback/maslo | |
10 % | kryštálový cukor | |
1,5 % | soľ | |
48 % | hrozienka | |
27 % | kandizované ovocie | |
45 % | voda cca |
Dozdobenie:
14 % | Decor -cukor/MONT BLANC | |
5 % | Zeel. marg. Zeelback/maslo rozpustené |
Technologický postup
Hrozienka vopred namočíme do teplej vody na 1 hodinu. Hrozienka necháme odkvapkať.
Kandizované ovocie a hrozienka pridáme 1 minútu pred dokončením miesenia.
Doba miesenia: 4 minúty pomaly a 6 minút rýchlo.
Teplota cesta je 26 – 28 °C. Zrenie cesta 15 - 20 minút.
Cesto rozvážime na požadovanú hmotnosť a necháme odpočinúť.
Tvarujeme do oválneho tvaru hrúbky 2 - 3 cm, potom stred upravíme na hrúbku 1 cm a preložíme na polovicu.
Kysnutie: 50 - 55 minút, 30 °C, 75 % rel. vlhkosť.
Pečenie:
I. 200 °C, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,
II. 190 °C, bez pary, zatvorený odťah, 10 minút,
III. 180 °C, bez pary, zatvorený odťah, 10 minút.
Celkový čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od hmotnosti výrobkov a použitej pece.