Vykrajované perníčky z Cesta korzenného
Vykrajované perníčky z Cesta korzenného
Jednoduché a chutné vykrajované perníčky nielen pre adventné obdobie z Cesta korzenného (perníkového). Ideálne mäkké po pečení a dlho trvanlivé. Vhodné takisto na plnenie so slivkovým lekvárom a pod. Dozdobenie je ľubovoľné s bielkovou hmotou alebo čokoládovou polevou. Na ich prípravu môžete použiť Zeelandia margarín Zeelback - v tom prípade bude cesto tuhšie alebo chutný Zela delikates - v tom prípade bude cesto voľnejšie - a treba ho dobre schladiť pred vaľkaním.
Receptúra
Skupina | Hmotnosť / Objem | Jednotka | Produkt |
---|---|---|---|
Cesto: | |||
1000 | g | Cesto korzenné (perníkové) | |
300 | g | pšeničná múka T 512 | |
250 | g | Zeel. marg. Zeelback | |
50 | g | med | |
200 | g | studená voda | |
Podsypanie pri vaľkaní: | |||
50 | g | pšeničná múka T 512 | |
Dozdobenie pred pečením: | |||
50 | g | Tek.vaj.melanž/vajce | |
Dozdobenie po pečení: | bielková hmota alebo | ||
čokoládová poleva |
Technologický postup
Perníčky á 50 g.
Suroviny na cesto miesime 3 - 5 minút pri pomalých otáčkach, prípadne ručne na doske zmiesime do homogénnej hmoty.
Cesto necháme zabalené vo fólii odležať v chladničke 24 hod. alebo aspoň cez noc.
Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky a ešte za studena vyvaľkáme na požadovanú hrúbku ( rovnomerne) na doske posypanej múkou (zvlášť uvedená v receptúre).
Vykrajujeme požadované tvary a ukladáme na plechy vyložené pečným papierom. Váha jedného perníčka je 60 g.
Pečieme pri 190 º C cca 7 minút. (bez pary). Čas 7 minút je dôležitý – perníčky následne po vybratí z pece na plechu necháme vychladnúť a „dôjsť“. Vtedy nebudú tvrdé po upečení a dajú sa rovno jesť.
Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí od typu pece.