Pšenično-ražný chlieb s prírodným kvasom
Pšenično-ražný chlieb s prírodným kvasom
Čo tak skúsiť upiecť pšenično-ražný chlieb trochu inak? V inom tvare, v podobe dlhého formového bochníka, vďaka čomu sa chlebík bude hodiť aj napr. na chlebíčky. Zároveň s obsahom sušeného prírodného trojstupňového kvasu, ktorý dodá chlebíku chuť, dlhšiu čerstvosť a peknú vôňu. Chlieb stačí nakoniec efektne dozdobiť semienkami.
Receptúra
Skupina | Hmotnosť / Objem | Jednotka | Produkt |
---|---|---|---|
Cesto: | 83 | % | Pšeničná múka T 650 |
5 | % | ražná múka T 930 | |
12 | % | Jung Roggensauerteig | |
1 | % | NON-E Premiumback | |
2 | % | soľ | |
2 | % | čerstvé droždie | |
72 | % | voda cca |
Technologický postup
Miešanie: 4 minúty pomaly a 6 minút rýchlo. Teplota cesta: 27 – 29 °C.
Z pripravených surovín zamiesime voľnejšie cesto a necháme vyzrieť.
Doba zrenia: 20 – 25 minút.
Po vyzretí cesta rozvážime na požadovanú hmotnosť 575 g a vytvarujeme
do tvaru dlhej veky. Uložíme do dlhých ošatiek, dáme do kysiarne nakysnúť.
Kysiareň: 50 – 55 minút, pri teplote 30 °C a relatívnej vlhkosti 75 %.
Po nakysnutí vyklopíme a vložíme do zaparenej pece a pečieme.
Pečenie:
I. 240 °C, s parou, zatvorený odťah, 5 minút,
II. 210 °C, bez pary, otvorený odťah, po 2 min. zatvoriť odťah, 20 minút,
III. 230 °C, bez pary, zatvorený odťah, 5 minút.
Celková doba pečenia je 30 – 35 minút v závislosti od typu pece a navážky.
Z pripravených surovín zamiesime voľnejšie cesto a necháme vyzrieť.
Doba zrenia: 20 – 25 minút.
Po vyzretí cesta rozvážime na požadovanú hmotnosť 575 g a vytvarujeme
do tvaru dlhej veky. Uložíme do dlhých ošatiek, dáme do kysiarne nakysnúť.
Kysiareň: 50 – 55 minút, pri teplote 30 °C a relatívnej vlhkosti 75 %.
Po nakysnutí vyklopíme a vložíme do zaparenej pece a pečieme.
Pečenie:
I. 240 °C, s parou, zatvorený odťah, 5 minút,
II. 210 °C, bez pary, otvorený odťah, po 2 min. zatvoriť odťah, 20 minút,
III. 230 °C, bez pary, zatvorený odťah, 5 minút.
Celková doba pečenia je 30 – 35 minút v závislosti od typu pece a navážky.
Dodatočné informácie
Navážka na1 ks je 575 g. Hmotnosť po upečení á 500 g.